Koniecznie przeczytaj część pierwszą!
W poprzednim artykule dotyczącym niszczenia danych w kuchence mikrofalowej opisaliśmy dysk WD200EB-00CSF0. Kolejnym testowanym dyskiem będzie Samsung MP0402H. Jest to klasyczny dysk twardy 2,5″ na interfejsie IDE; jeden talerz, dwie głowice. Gęstość zapisu 20GB na powierzchnię.
Pierwsza wykonana próba była identyczna jak w przypadku dysku Western Digital – 20 sekund na pełnej mocy kuchenki. Jedynym widocznym efektem działania kuchenki była roztopiona przekładka pomiędzy obudową dysku, a elektroniką.
Dysk przetrwał próbę 20 sekund bardzo dobrze. Po wymianie elektroniki i wizualnych oględzinach wnętrza dysku – dysk został uruchomiony. Zadne elementy wewnątrz nie zostały uszkodzone.
Dysk został skręcony, a następnie włożony do kuchenki na 40 sekund. Po wizualnych oględzinach nie stwierdzono uszkodzeń. Dysk pracował. Następnie czas pracy kuchenki ustawiono na 60 sekund. Dysk pracował prawidłowo. Ostatni przeprowadzony test trwał 90 sekund.
Zakrętka używana do utrzymania dysku w pionie rozpuściła się od temperatury obudowy dysku. Etykieta dysku wyraźnie zżółkła, pojawiły się pod nią pęcherze powietrza. Naklejki z naszym logo skurczyły się. Przekładka pomiędzy elektroniką, a dyskiem twardym rozpuściła się. Po otwarciu dysku widoczne stopienie filtra powietrza.
Możliwość odzyskiwania danych z tego dysku zostanie przedstawiona w podsumowaniu, po przeprowadzeniu cyklu eksperymentów.